„Консултациите при президента бяха твърде странни, ако изобщо могат да бъдат наречени така“, коментира в „Тази сутрин“ политологът Огнян Минчев.

Той нарече подхода на Румен Радев да извика партиите на разговори още в понеделник сутринта „армейски“.

„Не е възможно при толкова кратък период на предупреждение да се организират последователни и успешни консултации. Самите партии имаха нужда да разговарят помежду си в конкретната ситуация“, каза Минчев.

Според него Радев е избързал много, обявявайки края на тези консултации.

„Той разбра отказа на БСП и ПП да се явяват веднага по негово привикване като някакъв тип упражняване на власт от тяхна страна и не закъсня и той самият да упражни власт по отношение на тях“, коментира още политологът.

„Когато каниш някого на среща, трябва да му дадеш възможност да нагласи графика си към възможността за подобна среща и да договориш времето за среща с него. Не може да обявиш сбор по армейски начин два или четири часа, след като си решил да събираш партиите“, заяви Огнян Минчев.

По думите му удачната формула е партиите в парламента да направят много добра оценка на ситуацията и да се опитат да нараснат разделителните линии помежду си.

„Намираме се в една съвършено нова ситуация с висока инфлация, с война и в тази ситуация е необходимо да бъдат преструктурирани приоритетите на основата на които отделните партии ще изграждат своите коалиционни споразумения“, на мнение е той.

Според него в настоящия парламент е разумно и възможно да се създаде коалиция, която да избегне поредните предсрочни избори.