В момента у нас има институционален блокаж, каза в „Тази сутрин“ политологът Христо Панчугов, визирайки войната между прокуратурата и МВР.

„В момента, в който прокуратурата и изпълнителната власт са на две съвсем противоположни позиции няма механизъм, през който да бъде гарантирано помирението между тях.

Според него при този казус липсва разказа за политическата промяна.

„Сега е моментът да се убеди българското общество, че има идея какво да се прави. Към този момент изглежда, че просто сме взели да се надцакваме“, смята политологът.  

По думите му може би е по-добре прокуратурата да бъде в изпълнителната власт, защото тогава няма да има този блокаж на институциите.

„Големият въпрос тук е защо тази власт се прави на изненадана. Какво точно е новото в тази ситуация, освен очевидно скандалът, който се търси и който е на голяма цена. Това, което се вижда от обществото е една аматьорщина“, каза още Панчугов.

„Големият минус от случващото е за нас гражданите, защото ангажиментът на МВР покрай това да разследва предишните управляващи води до по-слаб контрол върху престъпността. Това се усеща през ръста на битовите престъпления, както и тези на МПС“, коментира от своя страна политологът доц. Стойчо Стойчев.

„Това мнозинство дойде със заявката, че ще уволни Иван Гешев и ще закрие специализираните съд и прокуратура. Не виждам защо изпълнителната власт трябва да е изненадана, че има ответна реакция от страна на главния прокурор. Очевидно, че проблемът в комуникацията идва на първо място от изпълнителната власт“, на мнение е Стойчев.

„На мен ми се струва, че вървим към пореден провал не на едно правителство, а към провал на досегашната политическа система“, коментира от своя страна Тихомир Стойчев, бивш шеф на ЦСБОП.

По думите му голяма част от хората, които в момента са в изпълнителната власт, са „случайни хора, дошли от нищото“.

„Аз не видях ролята на изпълнителната власт – тя направи ли прочит на онова, което се е случвало на системата за сигурност. Хиляди служители бяха уволнявани през годините от хора на върха на тази пирамида“, каза още Стойчев.

Той допълни още, че службите през годините са станали силно политизирани.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!