Досъдебното производство срещу Асен Василев е политически акт, заяви в ексклузивно интервю за bTV вътрешният министър Бойко Рашков.

По думите му без необходимите данни това е злоупотреба с процесуални правомощия, тъй като не са налице изискуемите по закон предпоставки за поставяне началото на досъдебно производство. Също така трябва да има не само законен повод, а и достатъчно данни за това.

Рашков показа и документите на досъдебното производство, което е образувано. Той каза да се попита Специализираната прокуратура защо твърди обратното.

„Свикнахме вече с това от там да се получават неверни данни - да не кажа да се лъже, защото е много грозно“, заяви вътрешният министър.

"В документите се съдържа сигнал на Георги Самуилов (собственик на петролната компания "Инса Ойл") до главния прокурор, където той подробно разказва за среща, която е имал Асен Василев с бизнеса, включително е провел разговор със Самуилов. Той описва няколко факта, които са се случили на 13 и 14 март тази година. Става въпрос за спекулата с горивата. Твърди, че Василев едва ли не е извършил някакво престъпление по отношение на самия него", обясни Бойко Рашков.

"Отделен е въпросът дали има данни за престъпление тук. Толкова много са бързали, че са написали, че законен повод е съобщение от органите на МВР до Специализираната прокуратура, което е откровена лъжа. Материали от МВР до Спецпрокуратурата няма. Има сигнал от Георги Самуилов, който има пряк достъп до главния прокурор. След като Гешев незабавно се е задействал, прокурор Паличева, досега командирована във ВКП, е побързала да изпрати материалите", уточни още вътрешният министър.

„В този сигнал тя предварително заявява, че има данни за престъпление, тоест тя вече е предрешила въпроса. Тази Паличева сега вече е и спечелила конкурс и е на шесто място в листата, която е във ВКП. Досега тя е била командирована, а е известно какво е да бъдеш командирован в прокуратурата – там трябва да послужиш за нещо, за да можеш да заслужиш мястото, което ти се отрежда“, обясни още Рашков.

„В документа пише: „Съобщение от органите на МВР“. МВР не е изпращало никакво съобщение на прокуратурата. Защо го пишат това? За да ангажират МВР по някакъв начин и да си оправдаят незаконните действия?“, попита Рашков.

„Разбира се, от това нищо няма да излезе. Това е злоупотреба с право от прокуратурата, тъй като вътре няма достатъчно данни за каквото и да било престъпление“, категоричен бе той.

По думите му е интересно защо Специализираната прокуратура продължава да лъже, че производство срещу Асен Василев няма.

„Това е нашата съвременна национална прокуратура и за нейните правомощия вчера се опитахме да проведем разговор в Комисията по вътрешен ред, което не беше позволено от представителите на ГЕРБ“, уточни още вътрешният министър.