„Рискът пред Доналд Тръмп е свързан с електоралното поведение на бялата жена. При Джо Байдън пък се наблюдава липса на достатъчно висока мобилизация сред афроамериканския вот и латиносите. Тоест непосредствено преди изборите и двамата демонстрират пропуквания. Предстои да видим кое ще е по-голямото“.

Това коментира в „Тази сутрин“ политологът Мартин Табаков.

„През целия процес Джо Байдън, водейки по-анемична кампания, като че ли стоеше встрани. Всъщност предизборната динамика се редуцираше между Доналд и Тръмп и между Тръмп и Доналд“, на мнение е той.

„Ще ми се да видя поне едно проучване, което да покаже, че има скрит вот за Тръмп. Няма логика американският избирател да се срамува да каже, че ще гласува за президент, който вече е избиран“, на мнение е Мартин Табаков.

Според него хората сега търсят да създадат някакво ново статукво, което да им донесе стабилност в COVID ситуацията, ако ще да жертват прогреса. По думите му социологията показва, че те не виждат това в лицето на Тръмп.

Според политолога проф. Анна Кръстева изборите в САЩ са исторически, а битката – ожесточена.

„Не става въпрос само за мандат, а за душата и за величието на Америка. Една нация – две Америка. Уникален избор почти във всички отношения“, смята тя.

„За първи път в американската история един действащ президент така подрива институционалните устои на тази велика демокрация. Непрестанно е в напрежение със собствените си институции“, коментира Кръстева.

По думите й и Байдън, и Тръмп много директно и фокусирано говорят с един сегмент от тази сложна електорална сцена, а именно работническата класа.

Според проф. Анна Кръстева за тези четири години Тръмп е успял да запази имиджа си на човек извън системата и все още успява да черпи от този имиджов капитал, който си е създал.