Големият въпрос е дали има политическа воля да се направи правителство, което сме свикнали да наричаме експертно, а на практика е широка коалиция, в която няма изявени политически лидери, коментира политологът проф. Румяна Коларова в предаването "Тази сутрин".

Тя отбеляза, че това е формат на коалиционни кабинети, който срещаме в почти всички европейски демокрации. Важното е, че политическите лидери остават в парламента и остават отговорни, а в изпълнителната власт са хора с голям авторите. Италия е шампион с такива правителства, даде пример тя.

"Според първите изявление на Бойко Борисов, той е готов на различни конфигурации. Той ще търси по някакъв начин правителство до декември – неговата цел е да не допусне служебен кабинет", допълни политологът доц. Мария Пиргова. 

Според нея на сцената в момента са двама големи играчи със своите оферти – Бойко Борисов и Румен Радев. Ще видим мъдростта и на двамата в какво ще се прояви, коментира тя. 

Такава е ситуацията, че президентът ще играе основна роля, Борисов ще трябва да отстъпи крачка назад, за да даде предимство на експертен кабинет, смята доц. Пиргова.

Какво се случва вляво?

"БСП е големият загубил на тези избори, но това е и големият проблем за българската партийна система. Повече от 30 години БСП беше партията, която форматираше българската партийна система, а сега този стълб е в разпад. Основният удар е към парламентаризма", отбеляза проф. Румяна Коларова.

Според доц. Мария Пиргова има три основни причини за резултата на БСП на изборите. 

"Първата е изборът на Корнелия Нинова за лидер на БСП. Този лидер явно не е за тази партия, това се вижда в последните години – оформянето на един лидерски стил, на който БСП не може да се поддаде и виждаме резултата", посочи тя.

Втората причина според политолога е отношението към протестите. БСП не само не ги оглави, просто остана от страни и се делигитимира като алтернатива на ГЕРБ, смята тя. Третата огромна грешка беше, че след като президентът Радев обяви своята кандидатура за втори мандат, БСП не го подкрепи, а изчака, посочи още доц. Пиргова. 

Според проф. Румяна Коларова, освен Корнелия Нинова, и президентът носи отговорност за това състояние на БСП, защото е поставил партията в ситуация, в която тя няма печеливш ход. 

За Слави Трифонов и изборните резултати на "Има такъв народ" доц. Мария Пиргова отбеляза, че той е достатъчно опитен, за да знае, че неговата партия е еднодневка.

"Слави Трифонов успя да се обърне към младите хора в последните години и е символ на преформатиране на политическата система. Вървим към нов модел, който ще бъде ясен в следващите години чрез серия от избори", смята тя.