„Едно се говори на самия Консултативен съвет, а след това когато излизат пред медиите, политиците използват възможността да наговорят най-различни неща”, коментира в предаването „Тази сутрин” доц. Д-р Румяна Коларова, политолог.

По думите й последният Консултативен съвет при президента е бил особен и заради нещо друго – технологията на КСНС предполага да се постигне съгласие, да се излезе с декларация. „При президента Росен Плевнелиев той излизаше пред журналистите и прочиташе този документ, а зад него бяха всички участници в Съвета”, припомни Румяна Коларова.

Според политолога доц. Мария Пиргова при президента Радев много трудно се постига такава обща декларация. „Не е тайна конфликтът между изпълнителната и президентската власт, както и неразбирането по много въпроси”, отбеляза още Пиргова. Декларацията според нея трябва да съдържа съгласие за нов състав на Комисията антикорупция или за нов закон, както поиска БСП.

Според Мария Пиргова трябва да стане ясно кой се бори с корупцията и кой пази статуквото.

„Статуквото се пази със страшна сила от ГЕРБ, които са притинснати до стената с едни много интересни разкрития, те не са толкова съществени като разследването за КТБ, но са много интересни за публиката”, посочи още тя.

Политологът Румяна Коларова отбеляза, че според нея цялото искане за нов закон срещу корупцията е добре забравено старо. „Не ми се вярва в ЕК да са казали „Искаме нов закон“. Напротив, ЕК хиляда пъти казват едно и също нещо: „Искаме реални резултати. Не ни интересува какви са вашите закони“. Българското правителство непрекъснато отлага въпроса за реалните резултати, като прави нови закони и обещава, че ще прави нови закони“, смята доц. Коларова.

Според Мария Пиргова голямата корупция е в разпределянето на обществените поръчки и обществената собственост. Тя определи Бойко Борисов като „добър популист с харизма, комуникатор“, но посочи, че е много нервиран, защото е притиснат до стената и повтаря едни и същи неща.