Тричасовото заседание на Консултативния съвет за националната сигурност при президента приключи без обща декларация.

Снимка: btvnovinite.bg

Президент, правителство, служби и политици остават на различни позиции трябва ли да се реформират антикорупционния закон и антикорупционната комисия.

Президентът поиска нов закон и повтори мотивите, с които наложи пълно вето на сега действащото антикорупционно законодателство.

Снимка: btvnovinite.bg

На заседанието не присъстваха представители на КПКОНПИ, но оттам изпратиха писмена позиция до медиите, в която се казва, че дейността на комисията е получила висока оценка от Европейската комисия и международните партньори и зад атаката стои политическа партия и двама олигарси, „които имат 2 млрд. и 200 млн. причини да го направят”.

Снимка: btvnovinite.bg

Президентът Румен Радев каза, че е нямал желание да свиква извънредното заседание на КСНС, но скандалът с апартаментите показал краха на антикорупционния закон, който той върна на депутатите, след като проблемът с корупцията беше обсъждан на предишен съвет през октомври 2017 година.

„Апартамент гейт” не може да се лекува с оставки. Те могат да са достатъчни за партиите, но не могат да бъдат достатъчни за държавата. Ако българите искат достоен живот, трябва да възпитат своите политици да живеят само от заплата”, каза държавният глава.

Той обясни, че оттеглил поканата към заместник-председателя на антикорупционния орган Антон Славчев да присъства на заседанието заради сходен имотен казус с този на Пламен Георгиев и призова за безкомпромисни действия срещу корупцията.

 „Вероятно и това, което се шири в общественото пространство – че „Апартамент гейт” е само айсбергът на истинската корупция, в обществото се споделя разбирането, че български политици имат големи финансови ресурси, имат в нас и в чужбина крупни фирми чрез поставени лица и офшорни сметки. Висши политици и магистрати, които са били цял живот на държавна заплата, не се срамуват да демонстрират необходим за гражданите лукс и на фона на обидни пенсии и минимална работна заплата”, каза Румен Радев.

След съвета от управляващото мнозинство коментираха, че не са били запознати с документите за съвета достатъчно рано и затова не са подкрепили предложенията.

„Предложеният текст за декларация беше с внушения и заключения, които не кореспондираха с реалността, дори г-жа Нинова накрая гласува да няма общо становище”, каза след заседанието председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

„На практика резултат нямаше, защото беше направен грозен опит президентската институция да се използва като пи ар на БСП”, коментира лидерът на „Воля” Веселин Марешки.

„Защо да е по-високите етажи на властта – там обикновено са таванските помещения. Президентът стои на втория етаж, Цвета Караянчева стои на първия. Трябва да се разгледат и тези въпроси. Не знам дали са нужни нови закони, нужни са нови хора”, каза лидерът на „Атака” Волен Сидеров.

„Бях свидетел на бранене на статуквото със зъби и нокти – няма проблем, институциите работят, отговорността е поета с политическите оставки и имаме воля да се борим, кръгова отбрана, медиите са виновни, но не и политици, които са облагодетелствани от властта”, каза след заседанието Корнелия Нинова.

Председателят на комисията за борба с корупцията Борис Ячев обяви, че не е отишъл на заседанието на КСНС поради служебни ангажименти. Пратил заместника си Спас Гърневски, но от Президентството не приели да е друг освен председателя.

Междувременно, по искане на Корнелия Нинова и депутати от БСП, парламентарната комисия за борба с корупцията ще обсъди проект на решение за предсрочно прекратяване на мандата на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев. Той е в отпуск от четвъртък, когато по искане на главния прокурор започна проверка на имота му. Освен Георгиев, искат предсрочното прекратяване на мандата и на зам.-председателя на комисията Антон Славчев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!