Всички държави членки на Европейския съюз гласуваха за своите представители в Европейския парламент. Французите се разбунтуваха и ще ходят на предсрочни избори, след като президентът Еманюел Макрон насрочи такива в края на месеца.

„32% спечели партията „Национален сбор“, което на практика е 30 депутата повече. В края на миналия мандат бяха 18, т.е. почти двойна е победата. В момента във е изключително интересна и динамична. Нещата се променят буквално с всеки час. Ситуацията е също така доста хаотична Може би това точно и целеше Макрон, когато обяви предсрочните избори - да внесе хаос вътре в партиите и да ги накара по някакъв начин да се обявят кой с кого играе“, смята Миряна Станчева - координатор на френската делегация „Национален сбор“ в групата Идентичност и демокрация в ЕП.

Според нея наблюдаваме голямо разцепление вдясно:

„Партията „Национален сбор“ е единна и се очаква да бъде абсолютно водеща и да победи в този предсрочен вот, но вдясно има още два играча. Републиканската партия, която вчера претърпя абсолютни драми и метаморфози. Нейния лидер вчера заяви, че категорично партията на републиканците трябва да се яви заедно с „Националния сбор“ и да подкрепи кандидатите за депутат на „Националния сбор“, за да може да има едно дясно мнозинство във Франция. Тогава неговите съратници и другите знакови фигури го изключиха. Той се барикадира в централата на партията и те направиха пресконференция от улицата“, обясни тя.