Прогнозата е, че „уикенд туризмът“ ще остане модел на почивка на българите и след коронавируса. Това каза Поли Карастоянова – изп. директор на Националния борд по туризъм.

Това вероятно се дължи на финансово-икономическите параметри на българските граждани и промененият режим на работа, добави тя.

Карастоянова добави, че все по-често българинът избира дългият почивен уикенд или от петък до неделя за своята почивка на морето.

Тя коментира и цената на туристическия продукт:

Тя е компонента, не зависи само от цената на плажните услуги и хранителните продукти, дали искаме да е евтин туристическият ни продукт, бяхме в класацията на най-евтина туристическа дестинация и искахме да излезем от нея. Важно е дали наистина трябва да се намалят цените на туристическите продукти, или да се повиши изискванията за качеството и предлагането, което получаваме, обясни Карастоянова.

Според нея мярката за субсидиране на чартърните полети е директна, но е закъсняла комуникацията в международен план.  

„Мярката като идея беше формулирана в средата на май месец, преди да изтече, не беше прецизно формулиране, беше променяна, прегласувана, получи нотификация от Брюксел тази заповед и възможността да се използва закъсня с 2 месеца, което не означава, че няма да покрие разходи на туроператори и на авиокомпания, закъсня международната комуникация, че България предлага тази мярка“, коментира изп. директор на Националния борд по туризъм.

Вижте още във видеото.