Ръст на "уикенд туризма" отчитаме през юли. По Северното ни Черноморие причината е и по-ниския наем на чадъри и шезлонги.

Въпреки хилядите автомобили с туристи, от бранша отчитат сериозен спад.

"Повечето хотели не работят и е по-евтино - три лева за чадър и шезлонг си е супер цена. Миналата година бяха мисля, че 35", споделя Пламен, турист от Добрич.

"Това ние го направихме тази година, защото концесията ни беше намалена от 2 милиона от 300 000 от министерството и при една нормална концесионна такса на плажовете, цените ще са нормални", каза христо пенев-зам.директор на кк „Албена“.

Въпреки пълния плаж обаче туристите за един ден не могат да компенсират загубите на летовници.

"Няма как да се спаси сезонът, просто е някаква помощ", каза още Пенев.

Около 6000 са туристите във ваканционното селище - румънци, германци, украинци и българи, които след години отново избират родното Черноморие.

От курорта очакват повече туристи през август.

В Созопол срещаме семейство аптекари от Габрово.

"За втори път идваме тази година, но само за два дена. Просто нямаме друго време!", споделят те.

"Това, което наблюдавам този сезон - много къси престои, на малко по-ниски цени. Новото за мен е, че имаме доста туристи от Гоце Делчев и от Благоевград, което много ме радва. Някои от тях не са идвали от 10 или 20 години на нашето Черноморие", каза Теодора Кандрова - собственик на семеен хотел.

"Традиционно българският турист предпочита по нашето Черноморие да посещава малки и семейни хотели, частни апартаменти", каза Христина Славова – Регионална туристическа камара-Бургас.
 
Уикендите обаче не могат да компенсират липсата на туристи през седмицата, оплакват се ресторантьорите. Но признават, че българите са добри клиенти.

На север, в Балчик, липсата на полети е свила туристите с две трети. Симеон Господинов управлява четири хотела, това лято два от тях изобщо не са отворили.
 
Освен, че се правят в последния момент, резервациите често се и отменят без предупреждение.