Лятната кампания за почистване на графити започва в София. Какви са технологиите за почистването им и може ли да насочим екипите към най-належащите места?

„Графитите в центъра на София през годините станаха все повече. Това наложи да предприемем по-крути мерки във връзка с тяхното премахване“, каза Иво Пенев от Столичния инспекторат.

Пребоядисването е един от вариантите, който ще се прилага при премахването на нерегламентираните графити. Също така ще се използва машинна техника и препарати в зависимост от повърхността, която ще се почиства.

Над 300 кв. м нерегламентирани графити около НДК вече са почти премахнати. Акцентът е полагането на специална антиграфитна защита, така че повърхностите да не бъдат отново надраскани.

„Това е част от работна програма, която беше прието от СОС в началото на тази година. Тя включва премахване на графити в най-замърсената част на София, а именно широкият център, където наблюдаваме и най-много констатации на подобен вид замърсяване“, обясни Иво Пенев.

По думите му, от една страна, проблемът е административен, тъй като това представлява административно нарушение и е наказуемо. От друга страна, естетическият вид на града страда с подобни гледки.

„Програмата ни позволява вече да се намесим по-обхватно. През последните години Столичният инспекторат реагира на много сигнали. Почистихме над 8000 кв. м нерегламентирани графити, но се намесвахме там, където беше крайно необходимо, докато сега вече можем да се намесим цялостно и да включим и частната собственост в нашите действия“, обясни още Иво Пенев.

Така гражданите, които живеят в кооперации, които са надраскани, също ще могат да се възползват от тази програма. Към момента има повече от 20 получени запитвания. Хората трябва да подадат заявление, което е качено на сайта на Столичния инспекторат и с него може да се кандидатства за програмата.

Глобите за нерегламентирано рисуване са между 300 и 2000 лв.