Два месеца, след като автомобил скочи от мост в река край Враца, няма кой да възстанови предпазния парапет. Оказва се, че мостът е ничий и за него отговорност не носи нито местната, нито пътните власти.

След основния ремонт пътят между Враца и Балкана се използва като писта, коментират многобройните пешеходци в крайградската зона за отдих.

Снимка: btvnovinite.bg

През април 18-годишен водач губи управление и полита от мост, събаряйки в река Лева и 20-метрова метална ограда. За щастие, младежът е невредим, aвтомобилът е изваден, но тя е още в реката.

Теоретично, гражданската застраховка на виновника може да покрие щетите, но няма кой да му потърси отговорност, защото мостът се оказва без стопанин.

След наше запитване институциите започнаха да си прехвърлят топката, чий е мостът, държавен или общински.

„Това е част от републиканската пътна мрежа, което се стопанисва и е собственик Областно пътно управление“, обясни Цветан Стойчков, зам.-кмет на община Враца.

Снимка: btvnovinite.bg

От Пътното отричат и казват, че именно затова мостът не попаднал в извършения преди години ремонт по европроект на държавното трасе.

„Мостът се оказа ничий, за най-голямо съжаление, не се води в регистрите на ОПУ, същото е и в общината. Пак ви казвам, не смея да извадя парапета от реката, защото той реално не е собственост на Пътното, ако го извадя, попадам под ударите на закона“, обясни инж. Веселин Николов, директор ОПУ-Враца.

Снимка: btvnovinite.bgВъпреки че отричат да имат общо с моста, и Пътното управление, и общината казват, че се грижат за безопасността на гражданите, като подновяват периодично сигналните ленти.  Но влязоха в спор за знаците.

„Табелата „Начало град Враца“ миналата година беше от едната страна на съоръжението, после от „Благоустройство и комуникация“ я преместиха от другата страна на съоръжението. Ако ще местим една табела „начало“ и „край“ на града постоянно, това явно не е решение на проблема“, коментира Николов.

Снимка: btvnovinite.bg„Всичките табели са си определени в регулационните граници на града“, смята Стоичков.

От Пътното управление все пак  са поръчали ограда. Въпросът за стопанина обаче остава висящ. Междувременно заради опасност от инциденти жител на Враца е сезирал омбудсмана за забавената реакция на властите.