Има 6 държави в ЕС, в които няма единна минимална заплата, нито часова ставка. В тях живеят половината от трудещите се в ЕС. Безработицата там е с 40% по-ниска. В тях хората живеят по-добре. Доходите в тези страни са с 60% по-високи. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев в предаването „Тази сутрин“.

В страните с добър социален диалог минималната работна заплата се договаря по икономически дейности, отбеляза той.

Според него ЕК не цели директно определяне на минимална работна заплата, която да стане еднаква за всички страни. „Това е отклоняване на вниманието от важните въпроси в ЕС“, добави представителят на бизнеса.

„Целта на ЕК е установяване на по-справедливи минимални заплати“, смята обаче лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

22 държави в ЕС имат минимални работни заплати, които са установени по задължителен начин. В другите държави минималните работни заплати са договорени по браншови и по друг механизъм, посочи Димитров. 

По думите му тези механизми трябва да се договорят колективно, да има директива, която да бъде въведена на европейско ниво и да стимулира колективното трудово договаряне.

„В предложението за въвеждане на единна минимална работна заплата в ЕС се налагат няколко ориентира - да се определи еднаква кошница от услуги и стоки и спрямо нея да се определи съотношението на минималната заплата“, посочи още той.