В приютите за кучета попадат все повече бездомни животни от така наречените силни породи. Най-често срещаната сред тях е питбулът. Затова в София започва кампания, насочена към хората, решили да имат такава порода куче.

От „Екоравновесие“ намират по сигнал женския питбул Мъфин преди около два месеца в столичния квартал „Малинова долина“. Тя е транспортирана до ветеринарна клиника, където й е направен обстоен преглед.

„Мъфин е във видимо добро състояние и е енергична за разлика от стотиците други кучета от същата порода, които попадат при нас и които са в доста окаяно състояние. След нелеки процедури се опитваме да ги възстановим, ресоциализираме и предоставим на граждани, които искат да ги осиновят“, разказа директорът на „Екоравновесие“ Веселин Асенов.

Средно месечно в приютите на общинското предприятие пребивават между 30 и 40 питбула. През последните месеци се забелязва увеличаване на изоставените кучета от тази порода.

Според Веселин Асенов Мъфин е била купена с цел да участва в незаконни боеве, но тъй като това не се е получило, е изоставена.

„Хората трябва първо да са наясно с опцията за осиновяване. Трябва да са наясно и с отговорността, която поемат. Трябва да инвестират в животното, да го опознаят и да се съобразяват с нуждите му. Държим стопаните да осъзнават отговорността, която поемат, сдобивайки се с куче“, разказа Нина Огнянова, председател на сдружението „ВОТАН - нов живот за питбула“.

По думите й питбулът е порода, която изключително силно се привързва към човека. Не се очаква да проявява агресия към хора. Много типично е обаче да изпитва нетърпимост към себеподобни.

Надя Младенова, която е шампион по карате, е лице на кампанията. Тя сподели, че се е включила в каузата, защото самата тя има куче от активна порода и иска да предаде опита си.