Пет месеца, след като започнаха проверките срещу разпространението и употребата на райски газ - по заведенията, продажбата му продължава. Това показа проверка на bTV. Междувременно МВР обяви специализирани акции около нощни заведения и игрални зали.

„Тези проверки не са инцидентни. Те започнаха на 5 август 2002 г., когато бяха приети измененията в Закона за здравето, който регламентира продажбата на райски газ в закрити помещения, както и продажбата му на лица, които не са навършили 18 години“, обясни старши комисар Васил Костадинов, директор на ОД на МВР-Пловдив.

От думите му стана ясно, че тези проверки ще бъдат постоянни. Те ще се правят както в търговските обекти, така и в увеселителните заведения. Последната такава проверка е била преди около две седмици в известна пловдивска дискотека. В момента на продажба там са били открити 21 флакона с райски газ и 23 балона, поясни още старши комисар Васил Костадинов.

Въпреки всичко, проверка на bTV показва, че е не е трудно да си купиш райски газ на улицата или в заведение. В интернет има десетки обяви.

„Това, което ние можем да направим, е да препратим тези сигнали към министерство на здравеопазването, ако констатираме нарушения по Закона за здравето“, обяснява Игнат Арсенов, директор КЗП.

Снимка: bTV

От здравното министерство казват за bTV, че от август миналата година досега са извършени над 10 600 проверки, като са издадени 69 предписания. Наложените глоби са едва четири.

Снимка: bTV

„Ако се констатира нарушение относно употребата на райски газ от непълнолетни лица, по най-бързият начин се установява контакт с родителите. Ако се установят нередности, тъй като това е противообществена проява, непълнолетното лице може да се заведе на отчет. Следва работа с родителите и детето“, обясни за bTV и Дойко Иванов, инспектор към Детска педагогическа стая.

Снимка: bTV