Композиторката Пенка Кунева се превърна в една от малкото българки с награда „Грами“. Тя и още шест композиторки пишат музиката за филма "Жени воини", отличен в категория "Класическа колекция".

Специално за "Тази сутрин" с Пенка Кунева ни среща Станчо Станчев.

Силни послания и истории за жени, които преобръщат социални неправди. За това разказва филмът "Жените воини ". Неговата музика доведе българската композиторка Пенка Кунева до награда „Грами“.

„Най-важната ми мисъл е, че тези истории, на тези жени, които са направили нещо добро в своя живот, сега ще се чуят, ще се разкаже, ще се види“, казва тя.

Пенка Кунева разбира, че е спечелила наградата, докато е вкъщи и е работила, съпругът ѝ е написал съобщение „Победихте!“.

В началото филмът се прожектира с оркестър на сцена като концертен проект. По време на първия локдаун заради COVID-19 диригентката и продуцент Ейми Андерсън решава да запише музиката и в студио. Композициите се превръщат в саундтрак-албум. Пенка Кунева пише 7 от общо 14 т.нар. глави.

“Ейми Андерсън създаде един документален филм, само картини, който е 70 минути в 14 глави. Аз написах музиката към 7 от тези глави. Те бяха по-тежките, по-драматичните, за кризата на СПИН през 70-те години, написах всички тези индианки, които се борят срещу построяването на газопровод в техните земи. Това беше също в главата със защитата на природата, там беше и Грета Тунберг“, разказа тя.

Композиторката определя проекта като уникален.

Пенка Кунева пробива в шоубизнеса преди 20 години с работата си по касови видеоигри като "Принцът на Персия", след което композира в киното за продукции като "Трансформърс", "Ага" и много други.

Музикалният ѝ започва от музикалното училище и консерваторията в София. Докато следва, получава пълна стипендия за университета Дюк в Северна Каролина, САЩ.

В момента Пенка Кунева работи в Калифорния, но не спира да мисли за България.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!