Забележително единни по основните теми от международния дневен ред, лидерите на страните от ЕС влязоха в НДК за участие в основното събитие на българското европредседателство – срещата между евросъюза и страните от Западните Балкани.

Ангела Меркел, Тереза Мей и Еманюел Макрон дойдоха заедно по Моста на влюбените, като и те, и останалите казаха ясно: ЕС остава в ядрената сделка с Иран и ще работи за нормализиране на отношенията с ислямската република; със САЩ търговските преговори са приемливи само ако Вашингтон не прилага натиск, а страните от Западните Балкани ще получат европейска перспектива.

Конкретни дати за приемане никой не коментира, вероятно няма и да влязат във финалната декларация, но лидерите бяха категорични – ако ЕС отново обърне гръб на региона, там ще има както навлизане на външни за Европа влияния, така и все повече нестабилност.

„Няма да има разширение, но искаме да влезем в тясно сътрудничество с тези държави от Западните Балкани”, подчерта на свой ред австрийският канцлер Себастиан Курц. Той беше категоричен, че „тези държави не само географски, но и емоционално” са част от Европа.

„Нашата цел когато поемем председателството е да дадем път към ЕС особено на Сърбия и Черна гора, за тях сме големи оптимисти. Трябва да се реши въпросът за името на държавата Македония”, допълни той и подчерта, че ще продължи линията на сътрудничество между ЕС и Западните Балкани.

„Когато нямат европейска перспектива Западните Балкани, ще нарасне турското и други влияния в региона. Това може да доведе до радикализация в някои сфери и националистически тенденции, които не са нужни. Влиянието върху Западните Балкани трябва да е от ЕС, а не от други”, категоричен беше той.

Канцлерът защити споразумението за ядрената програма на Иран, като посочи, че то е „добър пример за сигурност”.

Снимка: bTV

Курц коментира и въпроса с търговските отношения на ЕС и САЩ. Той стана поредният евролидер, който коментира твърдо действията на Вашингтон. „Нашите икономически интереси са заплашени. В XXI век нямаме интерес от нови търговски бариери. Австрия е страна с голям износ и поради това ни трябват правила”, обясни той.

По думите му ЕС очаква изключение от новите американски мита.

В подкрепа на споразумението с Иран се изказа и германският канцлер Ангела Меркел: „Всички от ЕС поддържат това споразумение и казват, че трябва да останем, на тази база трябва да продължим преговорите”.

Тя преповтори и че в отношенията със САЩ не трябва да има бариери.

В отговор на въпрос стана ясно, че Меркел е в течение и по темата с българските превозвачи. „Ще продължим преговорите, внимателно изслушахме българската страна. Държим на добро социално положение на шофьорите”, подчерта тя.

Снимка: bTV

Българският премиер Бойко Борисов уточни, че по промяна в спорните текстове от пакет „Мобилност” ще участват немски, френски и български експерти.

„Всички разбират колко са важни Западните Балкани. Всички имат своите притеснения”, посочи той.

„Вървим към широко разширяване, Западните Балкани трябва да имат стратегия, която да следват отблизо и да ги окуражаваме, но без да сме лицемери”, каза френският президент Еманюел Макрон. По иранската тема той коментира, че сделката от 2015 г. не само трябва да се запази, но и да се надгради.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни подчерта пред камерата на bTV, че Западните Балкани остават важен акцент за ЕС. "Трябва да търсим стабилност в този регион, има много кандидати, които искат да станат членове", подчерта той.

По думите му има възможност за споразумение със Сърбия в обозримо бъдеще.

Снимка: EU2018BG Bulgarian Presidency

Лидерите на страните от Западните Балкани влязоха на срещата без да коментират пред медиите. Очаква се те да проведат голям брой двустранни разговори.

Тук може да видите пълния текст на заключителната декларация от срещата: