По време на срещата на върха за Западните Балкани не се очаква да има конкретни дати или въобще думата „разширяване”, но трябва да се радваме, че сядането на една маса и присъствието на държавниците ги има.

Това коментираха в студиото на „Тази сутрин” Стефан Тафров, бивш постоянен представител на България в ООН и Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи, по повод започващата среща в НДК.

Керемдчиев направи паралел и със срещата с турския президент Реджеп Ердоган във Варна през март. По думите му самото случване, сядането на една маса и на двете срещи – това е само по себе си новина и положителен факт.  

„В заключителните документи няма дати, няма и думите разширяване и това е голяма отстъпка. Едва ли ще има пробив в македоно-гръцките отношения”, посочи Тафров. Според него трябва да обърнем особено внимание на Македония, която би трябвало да е приоритет за нас.

Спорът между Сърбия и Косово има шанс да се реши по-скоро, отколкото този за Босна и Херцеговина, смята той и призова за разум.    

„Въпросът е до колко Западните Балкани искат да се интегрират в Европа и доколко европейците искат да приемат тези страни. Преди 15 години имаше 15 страни членки на ЕС и тогава противниците на разширяването бяха около 35 на сто от европейските граждани. В момента е 46 на сто, а във Франция и Германия са най-много от гражданите, които не искат. Въпросът е и доколко европейските лидери ще послушат избирателите си и ще дадат шанс на страните”, смята Керемедчиев.

Според Тафров настроенията в старите страни членки са против, защото България не е доказала за 11 години, че заслужава да е член и по-скоро присъединяването беше политически акт на неподготвена страна  – така мислят в Западна Европа.

Тази среща ще бъде засенчена в медиите от световните проблеми. Не виждам да се говори много, добави той.