Малко по-големи са шансовете за правителство. По-скоро различните електорати искат да има кабинет освен „Възраждане“. Тaка коментира социологът Първан Симеонов собственото проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, направено сред 809 души в периода 29 октомври и 6 ноември.

„Ново правителство продължава да е по-малко вероятната опция, но шансовете нарастват с всеки изминал ден, в който се продължава времето, в което партиите седят заедно, преговарят, говорят си свикват един с друг“, каза още Симеонов.

Според него това увеличава шансовете да се състави някакво правителство.

56% от запитаните предпочитат кабинет дори и да бъдат направени компромиси, но не каквито и да са те, уточни Симеонов. 26,7%, избират нови парламентарни избори, а останалите не могат да преценят.

Ако изборите бяха сега, съществена разлика спрямо предишния вот няма да има, каза още социологът.

Партиите, които са част от сегашния парламент, биха влезли и в следващия, без разместване в подредбата им - ГЕРБ, „Продължаваме промяната“, ДПС, „Възраждане“, БСП, „Демократична България“ и около бариерата „Български възход“.

Социолозите казват, че при едни нови избори едва ли може да се очаква висока активност. 38% са онези, които казват, че биха гласували твърдо.