Нови безплатни паркоместа за велосипеди, мотопеди и тротинетки се създават в София. От тази седмица в централната част на столицата започна обособяването на над 150 такива места на ключови локации в столицата.

На паркоместата ще има стойки за велосипеди и тротинетки, където те ще могат да бъдат заключени.

Предвидено е и пространство за паркиране на мотопед, разкри Елица Панайотова, координатор на „Зелена София" към Столичната община.

Снимка: БГНЕС

„Направихме изследване къде има камери на общината и сме съобразили паркоместата с тях, но крадците често са маскирани и камерите не помагат”, заяви Панайотова по отношение на сигурността на паркираните велосипеди и тротинетки.

158 са предвидените места за велосипеди и тротинетки на платното в синя и зелена зона. 42 са в синя зона, а 116 в зелена зона. Всичките са отбелязани на специална карта.

Снимка: btvnovinite.bg

„До края на този месец в София започва да оперира първата компания за споделяне на електрически тротинетки. Това ускори процесът по обособяване на тези места. Идеята е тези места да са налични в тяхната апликация и да се реферират като места, където да се оставят тези тротинетки, но тези места са абсолютно безплатни”, разкри Панайотова.

„Целта е да се даде възможност на хората с велосипеди да има къде да паркират и да се ограничи малко хаоса при навлизането на тези оператори на споделени електрически скутери”, каза Елица Панайотова.

Паркинги със споделени електрически скутери ще има и в крайните квартали, за да могат жителите им да ги ползват, за да се придвижват към центъра. Това е условие, поставено от Столична община към компанията, която навлиза на нашия пазар.

Шофьори обаче изказват своето недоволство, че тези паркинги ще са в синя и зелена зона, където няма достатъчно места за паркиране на автомобили.

Има регламент, който изисква да има места за паркиране на двуколесни превозни средства, заяви Панайотова и допълни, че през последните години хората използващи този екологичен начин за придвижване се увеличават.

В дългосрочен план тротинетките ще облекчи трафика, смятат в Столична община