Една трета от българите, които работят имат колективни трудови договори и там цената на нощния труд стига и до 3 лева на час, а иначе за останалите две трети е 25 стотинки. Това обясни в предаването „Тази сутрин“ президентът на КНСБ – Пламен Димитров.

„Полицаите и медицинските лица имат колективни трудови договори и те получават различни суми. За целия сектор здравеопазване с колективния трудов договор цената на нощния труд и 1 лев на час, за миньорите е доста повече, за полицаите от миналата година стана също 1 лев. Няма да има области, които да не могат да прилагат тази норма“, каза Пламен Димитров.

По думите му малките фирми нямат колективни трудови договори и при тях увеличението за нощния труд ще е до 4 пъти.

„Първо договорихме това с работодателите, до края на тази седмица предстои Тристранният съвет да финализира този процес и другата седмица Министерският съвет да го приеме“, обясни президентът на КНСБ.

Пламен Димитров съобщи още, че 11 000 души, близо една трета от всички медицински сестри, работят в училища, в 66 общини най-ниската заплата е 610 лева.

„Масовата заплата е между 700 и 800 лева, договорката е, че са нужни 9 млн. лева и допълнителни стандарти, тъй като във всяка община има специфични проблеми“, отбеляза Пламен Димитров за заплатите на медицинските сестри.