Искат ли българите все още да работят и живеят в чужбина - отговор на този въпрос търси в изследването на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите спрямо емиграцията. Проучването е направено между 26 ноември и 3 декември 2020 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1009 души.

"Немалки дялове са искали да работят в чужбина и по-добра икономическа перспектива заради прехода и малките населени места и селата, където перспективите за развитие са ограничени", коментира в "Тази сутрин" социологът Анастас Стефанов. 

"58% казват, че нямата роднини в чужбина, 41% заявиха, че имат, което значи, че всяко семейство или над 2 милиона пълнолетни българи, има близък или далечен и роднини, които живеят в чужбина", добави Стефанов.

Всеки четвърти казва, че получава подкрепа от чужбина. Има и големи дялове които казват, че нямата такава подкрепа. Има дялове, които не искат да признаят, че не получава такава подкрепа.

Значителен дял казват, че не биха се справили без тази подкрепа от чужбина.

Основно това са възрастни хора, т.е. извън трудовия пазар. Но 54% казват, че не биха заминали, ако няма такава помощ.

Над милион и половина биха заминала за чужбина, ако нямат такава подкрепа. Сред тях има и млади хора, както и такива в малките населени места, които нямат големи възможности за реализация.

Благоденствието е една от основните причини за заминаване. Има и 13%, които споделят за причина образованието, защото после се реализират по-бързо у нас.