Парадокс край морето – Общинският съвет на Несебър прие решение за провеждане на контрареферендум. Това се случва само два месеца и половина, след като жители на Обзор и шест съседни села гласуваха на референдум да се отделят от Несебър в самостоятелна община.

Снимка: bTV

В последния ден на февруари рекордна избирателна активност направи валидно допитването в Обзор. Опашки се извиха от рано сутринта, а правото си на вот упражниха 76% от избирателите.

Близо две трети от гласувалите в референдума подкрепиха искането да се отделят от община Несебър.

Снимка: bTV

В четири от селата – Баня, Емона, Паницово и Козница, вотът се оказа обратен. Повече са гласували "против" отделянето от община Несебър.

"Това е едно политическо решение, което не е абсолютно обосновано икономически, демографски, социално, комуникационно. Това е нашият отговор защо сме против", каза Росица Ракова от Инициативен комитет против отделяне от община Несебър.

"Ако за Обзор това е добро, защото те ще бъдат независими, те ще си разпределят парите, бюджетите и така нататък, реално парите за селата няма да са нито повече, нито кой знае какво ще се подобри тук", смята Ангелина Досева, жител на с. Баня.

Снимка: bTV

Последва протест и подписка. Междувременно Министерският съвет одобри обособяването на новата община. Докато чакат указа на президента, съветниците в Несебър насрочиха контрадопитване – за началото на юли, а битката за Обзор навлезе в нова фаза.     

Част от селата са с по десетина жители, които се опасяват, че ще бъдат изцяло забравени.

"Откъде ще дойдат тези средства да се поддържат пътища, някаква инфраструктура, въобще някаква инфраструктура?! Не говорим за асфалтирани улици, не говорим за детски площадки", коментира Ваньо Венков от с. Козница.

Против да се прави ново допитване е кметът на Обзор Христо Янев.

"Не може да си загубил изборите и да искаш нови само, защото си ги загубил. Трябва да се вземе резултатът от допитването на общия референдум предвид, защото той обхвана 2200 души, а сега обхваща 150-60“, смята Янев.

От Инициативния комитет, който е за отделяне от Несебър, смятат решението на съветниците за незаконосъобразно и настояват да бъде отменено. След покана те отказаха да се съберат с противниците си на едно място.

Областният управител е на ход да прецени дали решението за контрареферендума е законосъобразно.

Относно указа на президента – той може да бъде насрочен едва след като приключи националното преброяване на населението, което беше отложено заради пандемията.