Нов контра-референдум подготвят някои села около Обзор. Те влизат в обхвата на новата община. Решение за това взе Министерският съвет с уточнението, че се чака указ на президента.

Недоволните обявиха, че ще поискат да се върнат обратно към община Несебър.

Благата вест за Обзор дойде в навечерието на празника Благовещение. Решението за отделянето на Обзор от Несебър заедно с още 6 села в самостоятелна община идва след местен референдум, който се проведе на 27 февруари.

Снимка: btvnovinite.bg

В съседното село Баня обаче недоволстват.

"Буквално бяхме изненадани от този референдум. Нашият глас и нашият вот в Баня реално не е зачетен. Смятаме, че референдумът не че не е законен, а че не е справедлив", казва Ангелина Досева.

Процедурата е спазена, въпреки че общинският съвет на Несебър се обяви против.

Последната стъпка за отделянето на кметство Обзор в самостоятелна община е издаването на указ на президента.

"Не мисля, че президентът ще стопира нещата предвид това, че едно от основните неща за които говори президентът е пряка демокрация, референдумът, който беше проведен е точно това", смята Христо Янев, кмет на Обзор.

Снимка: btvnovinite.bg

Но в село Баня готвят ответен удар.

"Ние ще направим наша подписка на същия принцип, значи 40% от хората, ние събираме подписка и искаме да се отделим от община Обзор, това е!“, заявява Росица Ракова.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Вълчо Чолаков, областен управител на Област Бургас, жителите на Баня могат да реализират такава процедура за отделяне на самостоятелна община, защото няма забрана това да не случва.

А в социалните мрежи вече призовават за отделянето в самостоятелни общини на Свети Влас и Равда. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!