Има огромни очаквания от визитата на американския президент Джо Байдън в Европа, на които трябва да бъде отговорено. Това заяви в „Тази сутрин“ политологът и преподавател по политически науки в НБУ Христо Панчугов.

Байдън участва в срещата на върха на лидерите на най-развитите световни икономики в Корнуел. Те поеха ангажимент да осигурят 100 млрд. долара годишно за подпомагане на по-бедните страни.

След края на тридневния маратон Джо Байдън отпътува за Уиндзор заедно със съпругата си Джил. Той e 13-ият американски президент, който ще има лична среща с британската кралица Елизабет II, която е на трона от 69 години.

Панчугов коментира, че цел пред администрацията на Байдън е да върне доверието в мултинационалния подход. По думите му един от изводите, направени след тази среща, е свързан с Китай.

„САЩ и Европа през последните години се разминават в своето отношение към Китай. Докато имаме една сравнително предпазлива политика от страна на Съединените щати, особено по темата със сигурността, то ЕС наскоро сключи търговско споразумение с Китай. Видяхме донякъде успешния опит на Байдън да привлече своите европейски съюзници към тази тема – по-предпазлив курс към Китай“, посочи политологът.

Според него не трябва да има големи очаквания към предстоящата среща между Джо Байдън и руският му колега Владимир Путин.

„Това е среща, в която публично изразените позиции да станат лични, двамата лидери да изразят своята начална отправна точка. Има много противоречиви теми – киберсигурност, конфликтът в Украйна. Теми, по които едва ли ще има развитие след една среща“, заяви Панчугов.

Политологът посочи, че може да се стигне обаче до нов конфликт между двете страни след въпросната среща.