След като откритата през 2007 г. отсечка от АМ „Тракия“ от Чирпан до Стара Загора в момента реално се строи отново, вълни вече има и при най-скоро откритата отсечка – тази от Стара Загора към морето.

Открита през 2012 г. отсечката на АМ „Тракия“ между Стара Загора и Карнобат е най-новата част от аутобана.

8 години след откриването й лентата, по която се движат камионите вече е на вълни, а ремонтите на повърхностния слой не могат да прикрият хлътналите участъци и люшкащите се тирове и коли. 

Снимка: btvnovinite.bg

В момента магистрала „Тракия“ е прекъсната и тече основният ремонт на откритата през 2007 г. отсечка Чирпан - Стара Загора, станала печално известна с вълните си. Но дали е точно ремонт или само 14-години по-късно, магистралата на практика се строи отново? 

Образуващите се вълни по 8-годишния участък от Стара Загора към морето подсказват, че и най-новата отсечка е за ремонт.

Снимка: btvnovinite.bg

Експертите Владимир Канев и Снежана Ангелова са част от консултантската компания, наета от държавата, когато последната отсечка на АМ „Тракия“ от Стара Загора до Карнобат се строи с пари на европейската комисия по програма „Транспорт“.

Снимка: btvnovinite.bg

„При проверките на място, ние като екип със всичките специалисти, бяхме задължени да проверим спазват ли се техническите изисквания. И ще дам един много съществен пример как те не се спазват.  В техническите изисквания в договора се казва, че хумусният слой, целият хумусен слой  трябва да се изземе, защото той първо е много полезен  и второ, ако остане не иззет и не бъде заменен, след това може да има проблеми – именно пропадане на самата пътна настилка“, обяснява Владимир Канев - инженер-физик и експерт по анализ на риска.

Снимка: btvnovinite.bg

В доклада четем, че част от материалите за основата са неподходящи, а използването им недопустимо, както и че „не дава възможност за постигането на необходимите якостни качества на конструкцията“. Отбелязано е, че са положени „песъчлив материал и успоредно с него скални маси с наличие на валуни. Това е изпълнение не по проект и е недопустимо.

Според експертите на места почвеният слой е бил много по-дълбок от очакваното по проект и на места магистралата лежи върху мека повърхност, а почвата, върху която е положено платното е „негодна за автомагистрала“. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Много характерен пример, който е посочен в докладите ни, е на ЛОТ 3, където в техническата документация се казва, че той трябва да се изземе и горе-долу количеството, което е оценено за целия ЛОТ, това е от Нова Загора до Ямбол е посочено колко кубически метра – средно 50 см слой. На места обаче този слой излиза на метър и половина. След докладите имахме голямо съвещание с АПИ, даже се обсъждаше АПИ да задължи изпълнителя да изземе този слой, но това така и не се случи“, отбелязва Владимир Канев.

Снимка: btvnovinite.bg

В доклада е посочено, че в магистралата са вложени неправилни материали за основа.

„Имаме в единия от докладите, в който е казано, че се използва в насипа взривена скална маса, която трябва да има определени свойства за уплътняване, но те са използвали скална маса, която е много разнородна и  не позволява добро уплътняване. И ние сме го посочили в доклада, че може да доведе до компроментиране на този участък“, заявява Канев.   

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние видяхме, че нищо от това, което експертите от екипа предписаха да бъде свършено, нищо просто не беше направено. И след този доклад  на нас ни прекратиха договора“, твърди Снежана  Ангелова – експерт по управление на проекти. 

Според Канев вълните, които се усещат при движение по магистралата показват, че проблемът не е в износващия слой, който е предвидено да се ремонтира и подменя.

„Отдолу, където е пропаднала основата, трябва да се замени и да се уплътни, за да не се получава това нещо“, смята той.

Снимка: btvnovinite.bg

Докладът на новия консултант за качеството на изпълнението е в по-мек тон, но и там четем за проблеми с материалите, хумуса и подпочвените води.

Според вече освободения член на управителяни съвет на АПИ - инж. Иван Досев, Пътната агенция е отстранила проблемите, a сегашните дефекти са нормална последница след 8 години експлоатация.

„Световните стандарти показват, че когато се изгради нов път и се положи нова настилка, обикновено след 7 години започват първите пукнатини, за които трябва да се предприемат мерки. Може да са битумни разливи или частични ремонти по настилката. И след година – две трябва де се направи пълно преасфалтиране – това се нарича превантивен ремонт“, обясни в предаването „Тази сутрин“ инж. Иван Досев – биш член на Управителния съвет на АПИ.

Снимка: btvnovinite.bg

„Участъкът би следвало да се пресасфалтира, последно миналата седмица сме възнамерявали при осигуряване на финансов ресурс да се се направи ремонт, дали това ще се случи – не мога да кажа“, отбеляза той.