Отново протест в Бургас по казуса "Росенец". Общински съветници призоваха гражданите, които искат единствената улица към плажа да остане общинска собственост, да го заявят публично.

Един от организаторите на протеста е Стефан Петров. Той заяви, че са се събрали, за да изкажат гражданската си позиция и да мотивират общинските съветници да гласуват в полза на обществения, а не на личния интерес.

Протестиращи преградиха символично със строителна ограда достъпа до залата, в която се провежда общинската сесия.

През месец април общинският съвет гласува деактуване на улицата, която минава покрай летния сарай на Ахмед Доган с аргумента, че тя вече е с отпаднало предназначение и не води до публичен имот.

Предложено е да бъде заменена с нова улица покрай осигурителната зона на нефтобазата. Тя е с план да бъде изградена като алея с паркинг до града.

Междувременно обаче общински съветници от дясната опозиция успяват да установят, че улицата не е с отпаднало предназначение и води до морския бряг.

„Направихме с геодезист замервания и се оказа, че улицата, която стига до морския бряг, е разположена в публична държавна собственост. Абсолютно безпрепятствено всеки български гражданин би могъл да стигне до морския бряг. Единственото, което трябва да се направи, е да се премахнат оградите, които според мен ограничават свободното придвижване на гражданите“, обясни Константин Бачийски, общински съветник от "Средна европейска класа".

По думите му не трябва да се инвестира нищо допълнително и спокойно хората могат да стигат до плажа по широк път.

От общината изпратиха позиция, че общинската улица не води до морския бряг, а до частен терен. Ето какво още казват от там:

„Твърдо тази улица не води до плажа. Въпросният бетон е излят в имот публична държавна собственост и който го е излял, трябва да си понесе отговорността. Държавните институции трябва да се сезират и да направят проверка“, коментира Бойчо Георгиев, общински съветник от ГЕРБ.