Сигнал за замърсяване е подаден от потребител в групата „Забелязано в Перник“.

„Със засушаване на времето шламохранилището се развихря, мисля, че трябваше да се рекултивира“, пишат те.

Мястото нашумя миналата година, когато дигата на шламохранилището започна да пропуска вода и се стигна до евакуация на живущите в района, а Перник остана без топла вода.

И в момента дигата не е укрепена, а просто е насипана, но междувременно беше взето решение мястото да бъде рекултивирано и в единия му край се правя усилия в тази посока.

Снимка: btvnovinite.bg

Но докато преди имаше водно огледало, което не допускаше шлаката от ТЕЦ-Перник да се вдига във въздуха, то сега го няма и вятъра вдига прах.

„Преди три дни беше много сухо времето и имаше силен южен вятър, който вдигна цялата тази прах и я поръси върху града. Въпреки че имаше слаб трафик, въздухът беше запрашен. Помислих си дали не са пак тези сахарски ветрове, но се оказа, че оттук“, разказва местен жител.

„По-лошо е, че най-фините частици влизат в кръвоносната система и не се ли вземат мерки за рекултивация на мястото, проблемът ще се задълбочи“, допълва друг.

„Помните миналата година имаше ангажименти от различни институции и политици, а виждате темповете, с които се работи. Обещанията бяха за бързо рекултивиране и изграждането на ново шламохранилище - и по двете неща няма движение. Аз мога да задам въпроса – къде депонира сега „Топлофикация Перник“? Сигурен съм, че не са построили ново шламохранилище“, заяви кметът на Перник Станислав Владимиров.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него за шламохранилището не трябва да се говори „с някакви чиновници, които не вземат решения, а решенията ги взима господин Ковачки“, а от РИОСВ не са стъпили на място, за да упражнят контрол и да видят какво е състоянието на терена.

„Подавам постоянно сигнали, но вие трябва да говорите със симпатичния министър на околната среда“, заяви Владимиров.

Според директора на "Топлофикация-Перник“ Ясен Кацаров от два месеца се работи за създаване на инсталация за оросяване.

„Закупили сме две помпи, които да ползват вода от източния участък и със съответната разводка и разпръсквачи да мокрят сухите участъци. Системата за омокряне до две седмици ще я изградим и пуснем“, заяви Кацаров.

Със срокове кога хранилището ще бъде засипано с пръст и рекултивирано никой не се ангажира.