Жители на Перник с подписка срещу работата на шламохранилището. Междувременно техническа експертна комисия ще изяснява причините за аварията от преди седмица, заради която бяха евакуирани два от кварталите на Перник, а градът остана без топла вода повече от седмица.

Снимка: bTV

Все още са видими и щетите от аварията. Техническата експертна комисия е назначена по разпореждане на ДНСК. И днес вече са направили оглед на дигата. Изискана е и документация.

Това е поредна проверка за дружеството, след като вчера ескперти на  енергийния регулатор и Министерството на енергетика провериха работата на ТЕЦ "Република".

Оттам твърдят, че аварията е отстранена и за да осигурят качествено подаване на топла вода на града, то отново трябва да заработи. Срещу това се възпротивиха десетки, които са в непосредствена близост до шламохранилището.

Снимка: bTV

Жителите на квартал „Калкас“ са категорични - шламохранилището няма място до домовете им.

Сред тях и Александър, който се преместил от София  заради чистия въздух. Заедно със съгражданите си поставя подпис срещу депото.

Снимка: bTV

Според поредица документи, с които разполага кметът на квартала още преди 11 години се посочва, че шламохранилището трябва да бъде закрито.

„Следващият документ: нямат право от 1.01 2016 да намиват всичките неща, които са от ТЕЦ-а и трябва да се приключи рекултивацията. Докога ще играем на котка и мишка“, коментира Надка Павлова, кмет на „Калкас“.

Снимка: bTV

„Причините да не приключи тогава рекултивацията е, че не е достигнала проектните си капацитети“, каза Любомор Спасов, директор на Топлофикация-Перник.

За да се преустанови работата тук, дружеството трябва да получи разрешение за ново шламохранилище. Проект има и е за около 4 милиона лева.

Междувременно тежка техника започна отводняване на каналите край шламохранилището, след което ще бъде почистено и игрището.

А към града вече има топла вода, но с ниско качество, по думите на Топлофикация.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!