Вече няколко години една от най-големите опери у нас - Пловдивската, няма зала, в която артистите да репетират и изнасят концерти. Фондация "Дом за Пловдивската опера" изпрати писмо до Европейската комисия за помощ.

Залата се руши, а когато вали има течове и всичко капе върху роялите и местата за публиката. Токът в залата е спрян, за да не стане пожар след течовете. Още на входа на залата се вижда, че тя се разпада и е опасна за хората. 

"От 2017 г. залата е затворена и най-големият извънстоличен оркестър е принуден да репетира в един от тютюневите складове. Създадохме фондация, за да се построи дом за операта. През март 2018 г. беше обявена обществена поръчка за избиране на изпълнител за проектиране на ремонта на залата. Трябваше да мине една година, за да се реши кой ще бъде този проектант", отбеляза Любомир Фратев – председател на фондация "Дом за Пловдивската опера". 

Снимка: btvnovinite.bg

Сградата е собственост на Министерството на културата. От там съобщиха, че на 30 юли е изпратено съобщение до класиралата се на първо място фирма от този конкурс за ремонт. На 26 август е депозиран класьор с документи и ремонтът може да започне  след като те бъдат разгледани. 

Д-р Мариана Чолакова от фондацията, посочи че търпението им вече се е изчерпало отдавна. Европейската столица на културата е един национален проект, когато стартира Министерството на културата е знаело в какво състояние е залата, посочи тя.

Чолакова отбеляза, че са обърнали внимание на мониторинговата комисия за Европейска столица на културата към ЕК за състоянието на залата и се надява те да окажат подкрепа. 

Диригентът на операта, Константин Добройков, също обясни, че музикантите репетират в тютюневите складове в Пловдив от две години. "Едва се побираме там, няма как да се чувстваме комфортно", посочи той.