Пловдив става европейска столица на културата без концертна зала. Мястото е в окаян вид от години – опасно и за артисти, и за посетители.

Концертната зала е единствената в Пловдив. Там основен ремонт не е правен повече от 40 години. По сцената има поставени кофи, които събират дъждовната вода по време на представление.

Под капещ покрив при всеки дъжд и с падаща мазилка – така в продължение на години артистите от пловдивската опера репетират и изнасят представления.

Гостите също усещат влагата в коридорите и съблекалните. Залата се нуждае от цялостна реконструкция, обясняват от фондация "Дом за пловдивската опера".

За основен ремонт ще се нужни около 12 милиона, очаква се скоро ремонтът да започне, успокои шефът на бюджетната комисия в парламента.

"Министерството на културата е пуснало в Агенцията за обществени поръчки проекта, така че за да се направи това определено в бюджета на Министерството на културата има осигурени пари”, заяви Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет.

От края на миналата година артистите от Пловдивската опера изнасят представления в дома на културата, на сцена под наем.

Лошата новина е, че през 2019 г. когато градът ще бъде европейска столица на културата, ремонтът в концертна зала все още няма да бъде завършен.