На мястото на бившата палата №1 на Пловдивския панаир ще бъде изградена опера. Това ще стане факт, ако Община Пловдив приеме 20% от акциите на дружеството.

Кметът на града Иван Тотев (ГЕРБ), бившият министър на културата Вежди Рашидов (ГЕРБ) и собственикът на панаира Георги Гергов (член на Изпълнителното бюро на БСП) обявиха мащабния проект на брифинг в общината.

Що се отнася до приемането на акциите, което е точно обратното на решението от август миналата година, гаранция е днешният председателски съвет на партиите, представени в Общинския съвет, на който се е постигнало съгласие.

Припомняме, през август м.г. Пловдив отказа да приеме само 20% от акциите на панаира от общо 49,63% държавен дял. По-голям процент, 29%, отидоха във Варна, като това беше свързвано с друго дружество на Георги Гергов, което трябваше да строи голяма търговска и изложбена площ в морската ни столица.

Снимка: БГНЕС

Терен за сграда на Пловдивската опера се търси в града от известно време, има създаден инициативен комитет за нейното изграждане. Бяха огледани няколко терена, но те не са особено подходящи, посочва БГНЕС.

Ако градът придобие акциите, панаирът ще даде право на строеж конкретно за тази цел. Мястото е около пет дка. Построяването и ще струва около 60 млн. лв, ще бъде съвместна инвестиция на Министерството на културата и на община Пловдив. Вежди Рашидов обеща да намери парите, ако пак е министър, като отбеляза, че това са 15 млн. на година от държавата.

Ако Домът на операта не бъде построен, теренът си остава за панаира, правото на строеж е с петгодишна трайност.