Опасно дърво притеснява жителите в столичния квартал „Люлин“. Клони са паднали на сантиметри от дете на площадка за игра.

Това не е първият случай, при който родителите стават свидетели на подобна ситуация от едно и също дърво. Ето защо те настояват да се вземат мерки преди да се е стигнало до по-сериозен инцидент.

Калина Иванова води едногодишния си син всеки ден на детската площадка. Преди няколко дни обаче, докато детето си играе, от дървото се чупи клон и пада на сантиметри от него.

„От дървото падна един голям клон, който се счупи на няколко парчета. Падна на около 20 см от мен и детето ми, както и до още едно детенце, което беше малко по-встрани. Моето дете всеки ден играе тук. То е на една годинка и за него това е опасно. Мен няма да ме убие, но това би наранило сериозно едно дете на тази възраст“, обясни Калина Иванова.

Това не е първият случай, при който семейството става свидетел на подобна ситуация.

„Случвало се е и преди, но са падали по-малки клончета, които според мен не са били толкова опасни. Но това вече беше голям клон и затова реших да сигнализирам. Проблемите основно са свързани с липсата на почистване на всички детски площадки – под стълбищата и под пързалките, където се събират шумата и боклуците. Там има гнезда на пчели и оси. Това е опасно и за нас, и за децата ни. Аз вече бях ожилена. Колкото и да се опитваме ние да поддържаме тези площадки, не можем – трябва да се почистват“, каза още Калина Иванова.

Според експерти метеорологичните условия са причината за падналите клони.

„Да, почистват се регулярно. Правим изкастряне на най-проблемните места – на детски площадки най-вече, на спирки на градския транспорт и там където минават най-много хора. Ние постоянно взимаме мерки, постоянно ходим на проверки. Виждам, че дървото е в добро физиологично състояние, така че предполагаме, че причината за счупения клон е във вятъра“, обясни Теодора Кръстанова, която е главен експерт „Инженерна инфраструктура, благоустройство и екология“ в район „Люлин“.

А родителите се притесняват за безопасността на деца си.

„Аз се притеснявам. Нямаме нито една безопасна площадка в района. На другата площадка стърчат дебели железа от старите катерушки. Не са отрязани достатъчно и детето ми ако падне там, всички разбираме какво ще се случи. Настилката на нищо не прилича. Сами разбирате какво ще се случи, ако на нея падне бебенце“, коментира обаче Калина Иванова.

Гражданите настояват за повече контрол. По думите на Столична община проверки се правят периодично, но не са получавани сигнали за конкретното място.