Собствениците на имоти, в които има потенциално опасни дървета, трябва да знаят, че те носят отговорност за обезопасяването им.

Това обясни кметът на район Панчарево Димитър Сичанов, след като вчера работник загина в двора на предприятие, ударен от пречупила се топола.

Снимка: bTV

В общинските имоти – детски градини, училища, обществени места за отдих, ние имаме задължение да следим дали дърветата са опасни. С това се занимават експертите към районните администрации. В частните терени обаче задължение на собственика е да следи за доброто състояние и поддържането на дърветата, каза Сичанов.

Какъв редът за премахване на опасни дървета

Сега действащата уредба към Столичната община е с разрешителен режим – нужно е собственикът на терена където има проблемно дърво, да пусне молба към районната администрация, обясни Сичанов. След това експертите отиват на място, прави се протокол, оглед на състоянието, вида на дървото и, ако има нужда, се издава разрешение за премахване. Това е безплатна услуга, а разрешението се издава в рамките на 10-ина дена, добави той.

Снимка: bTV

Хубаво е хората да знаят, че трябва да има превенция – когато имат съмнения, че едно дърво е в лошо състояние и има вероятност да стане инцидент, е хубаво да се обръщат към районните власти, органите по пожаробезопасност, гражданска защита, които реагират на момента, каза кметът.

По случая от вчера се води досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Проверява се и дали няма неспазване на трудовата дисциплина. Засега не се знае дали дървото е паднало само, или е било закачено по някакъв начин. Особеното при тополите е, че понякога отвън изглеждат здрави, а отвътре са изгнили.

Вижте повече във видеото: