„От пролетта насам диалогът с превозвачите е активен и на базата на този диалог ние постигнахме съществен напредък. 40% е редуцирана платената пътна мрежа и сме намалили почти с 50% тарифите, по тяхна препоръка. Това са отстъпки, които от миналата година досега са направени в посока за намиране на консенсус“. Това заяви проф. Олег Асенов от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) в предаването „Тази сутрин“ на bTV по повод насрочения за 13 януари протест на превозвачите срещу тол системата.

От бранша заплашиха, че следващия понеделник ще блокират пътища и ще затворят автогари в цялата страна, защото правителството отказва да чуе аргументите им срещу системата.

„Ще търсим диалог с превозвачите. Пътната инфраструктура има нужда и от консенсус, и от финансиране. От компромиси вече няма нужда, защото тя трябва да се развива“, коментира проф. Асенов.

Той припомни, че след преговори с бранша АПИ е редуцирала и цените, и обхвата на действие на тол системата.

При така предложените тарифа и покритие АПИ прогнозира годишен приход от 450 млн. лв. от тол такси и отделно около 270 млн. лв. от винетки, уточни представителят на пътната агенция.

Вижте повече във видеото!