Дарение за сестри, останали сираци при мощният взрив на гарата в Хитрино преди четири години - от тогава пожарникари от Шумен отделят от заплатите си, за да подпомогнат двете момичета.

Силната експлозия отне живота на седем души.

Снимка: btvnovinite.bg

И тази година Рейханя и Севги се срещнаха със своите спасители.

Огнеборците, отзовали се първи на сигнала за взрива успяват да спасят двете сестри. Родителите обаче загиват. За Рейханя и Севги благотворителният жест на пожарникарите е по-ценен от парите.

„Те бяха нашите спасители, те бяха част от това, което се случи от Хитрино, те изживяха това и спасиха много хора и сме благодарни на това, че спасиха хората, и бяха част от това, те го изживяха заедно с нас. Много съм благодарна, че има добри хора като тях и дано да са живи и здрави“, каза Рейханя.

Снимка: btvnovinite.bg

Четири години по-късно Рейханя вече е висшист и настойник на по-малката си сестра, която учи в гимназия, пожарникарите от Шумен си спомнят деня на трагедията и казват, че всички заедно са решили да подкрепят сираците. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Смяната, която днес е на работа, тя се отзова първа, те са ги извадили, ние, за съжаление, присъствахме при ваденето на майка им и баща им, Бог да ги прости хората. Решихме с колеги да направим тази, то не е кампания, а инициатива да помагаме на децата. Живот и здраве, докато Севги навърши пълнолетие да може да им помогнем да посрещат празниците, както трябва.

Пожарникарите също изживяват ужаса от трагедията в Хитрино. Разказват, че никога няма да забравят гледката на разрушеното село, обгърнато в пламъци. „Спираме и до нас цистерни (...) започнахме да гасим, а отдолу викат хора“, спомня си огнеборецът Никола Тодоров.

Снимка: btvnovinite.bg

Днес Хитрино е почти напълно възстановено. Улиците са ремонтирани, къщите - издигнати от руините.

Рейханя и Севги живеят в новия си дом, построен на мястото на родната им къща, под чиито стени губят родителите си. 

Жестът на пожарникарите от Шумен им вдъхва увереност и надежда, че докато има добри хора, всеки в нужда ще получи подкрепата им.