Очаква се тази седмица кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев да представи състав на служебния кабинет.

Това трябва да стане в кратки срокове, за да може предсрочните парламентарни избори да се проведат заедно с тези за Европейски парламент – на 9 юни.

Неофициално, голяма част от действащите министри вече са заявили готовност да останат на заеманите позиции.

До предсрочните избори се стигна, след като Николай Денков подаде оставката на правителството и тя беше гласувана от парламента на 6 март. След това ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не успяха да се разберат за състава на нов кабинет.

Президентът Румен Радев се спря на Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател от списъка, който го ограничи в избора до 10 души.

Кандидатът за служебен премиер публикува вчера във Фейсбук снимки на водопад с текст „Между разговорите, а те вървят добре“.

А след формирането на служебния кабинет, част от действащите министри ще се върнат като депутати. Това означава, че ще заменят четирима сегашни депутати:

  • Николай Денков (Шуменски район) ще прекрати мандата на Бюнямин Хасан.
  • Асен Василев (Хасковски район) ще прекрати мандата на Веселин Недев от Хасково.
  • Атанас Славов (район Стара Загора) ще прекрати мандата на Радослав Василев.
  • Андрей Цеков (район София) ще прекрати мандата на Мирослава Петрова.

Димитър Главчев е председател на Сметната палата от 28 юли 2023 г. с мандат 7 години. Той беше депутат от ГЕРБ в 41-вото до 46-ото Народно събрание, а в 44-тото беше за седем месеца председател на парламента.

Главчев е магистър по международни икономически отношения и по счетоводна отчетност от УНСС. Притежава над 30 години професионален стаж в областта на одита, финансовия контрол и счетоводството.

Сега той ще напусне временно поста председател на Сметната палата, като излезе в отпуск за периода, в който е служебен премиер. 

Ввъв вторник на извънредно заседание на Народното събрание се очаква да бъдат окончателно приети промените, които дават възможност на Главчев да излезе в отпуск докато е служебен премиер.

Димитър Главчев обеща, че ще предложи доказани експерти за министри и ще консултира имената с партиите в парламента. Президентът обяви, че няма да се меси в избора му.

Гледайте във видеото коментарите по темата на журналиста Емилия Милчева и политическия анализатор Георги Харизанов: