Шокиращ случай на насилие над дете от приемен родител оповестиха от държавното обвинение. Прокуратурата повдигна три обвинения на 58-годишната приемна майка за закана с убийство, нанасяне на телесни повреди и изтезания над 10-годишно момче, настанено в дома ѝ.

„Случаят става известен чак сега на обществеността, но за нас е известен още в деня, в който се е случило всичко това. Благодарение на това, че ръководството на училището е подало сигнал на отдел Закрила на детето в Бяла Слатина, колегите са предприели абсолютно навременно всички необходими действия, извършили са незабавна оценка на случая. Още в същия ден те са успели да изведат детето от семейството и да го настанят в услуга за резидентна грижа. Така че ние сме работили по случая още в деня на възникването на инцидента“, заяви директор на РДСП - Враца Мария Търнавска.

Търнавска е категорична, че през последните 4 години приемната майка е била проверявана ежемесечно от социалните работници от отдел „Закрила на детето“ и от областния екип по приемна грижа към община Враца.

„След това се изготвят годишни доклади, които са преглед на утвърденото приемно семейство. Не е имало нищо тревожно, безспорно е, че приемният родител е оказал необходимото съдействие на отдел „Закрила на детето“. Полага необходимите грижи за детето, но в крайна сметка вероятно с израстване на детето са възникнали проблеми и са довели до този инцидент“, каза Търнавска.

„Още след инцидента колегите са насочили детето към център за обществена подкрепа за работа с психолог. Детето е в добро, здравословно и психическо състояние. Посещавали сме го в центъра за настаняване от семеен тип, в който се намира“, каза Търнавска.

По думите ѝ „към момента е добре, съвсем нормално развито дете с нормално поведение“.

Обвиняемата е заличена от списъка за приемни родители веднага след като е получен сигнал за случилото се с момчето от отдел „Закрила на детето“, посочи Търнавска.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!