Как пътят към плажа на "Росенец" стана частен? На сесия на Общинския съвет в Бургас на 28 април е решено той да бъде деактуван от публична общинска в частна собственост. Един от подкрепилите това решение със своя глас е общинският съветник Димитър Найденов от „Демократична България“, който се опита заедно с бившия правосъден министър Христо Иванов да слезе на брега при старата нефтена база.

Снимка: btvnovinite.bg

„Докладната, която бе изработена от администрацията на кмета на град Бургас, постави общинския съвет като заложник на съдбата на жителите на рибарско селище Ченге скеле. В една и съща докладна администрацията на кмета се беше постарала да вкара като т. 3 деактуването на общинска собственост в частта за тази улица заедно с проект по програма ПУДООС за 5 милиона лева, с който да бъде изградена канализация на гражданите на Ченгеле скеле, от която те имат нужда от 30 години. Това беше един капан, който се заложи и общинските съветници бяха поставена пред избора или да лишат гражданите на Ченгеле скеле от така необходимата за тях канализация, или да гласуват промените в ПУП-а така, както ги бяха заложили“, заяви Димитър Найденов.

Снимка: btvnovinite.bg

По неговите думи нищо не е налагало „тези две несъвместими една с друга точки“, да бъдат в една докладна, тъй като улицата е на 2,5 км от квартала, на който ще се прави канализация. Освен това документът е бил внесен в последния момент, така че общинарите не са могли да се запознаят с него.

„Тази история започва още през 2009 г., когато с постановление на МС се определят обектите за националната сигурност като нефтобаза „Росенец“ се определя такъв. На основание на това постановление през 2018 г. „Лукойл“ изисква от община Бургас да му бъде осигурена санитарно-охранителна зона, по която да патрулира с автомобили. За да мине оттам път, трябва да се отнеме част от имота на тези дружества“, каза Найденов.

Снимка: btvnovinite.bg

Община Бургас разполага с хиляди имоти, но решава именно с този да ги обезщети за санитарно-охранителната зона на база „Росенец“.

По думите на Димитър Найденов той бил подлъган да гласува „за“ деактуването, защото бил общински съветник само с 2 месеца опит и никой не му казал, че „даряват един път на Доган“, а всички имоти били описани с кадастрални номера в докладната, което му пречело да се ориентира.

Общинския съветник не знае и къде е изчезнал пясъкът на плажа на Росенец, нито как са се озовали огромните камъни там, но е категоричен, че това трябва също да се проучи, предвид че всички плажове трябва да бъдат картографирани и са държавна собственост, а този конкретно го няма на картата.