Чувствително намалява количеството боклук в река Искър край Своге, но почистването на реката удари на лед. Отпадъците замръзнаха и се наложи да се влиза с лодки в реката, за да ги разбият и да ги избутат към стената на ВЕЦ „Прокопаник“.

Снимка: btvnovinite.bg

„До този етап фирмата изпълнител свърши доста работа. Все още се надявам, че до края на седмицата ще го изчистим и ще свършим работата въпреки лошите метрологични условия“, заяви областният управител на София Илиан Тодоров.

След това допълни, че може да се забави с ден-два, но това не било фатално.

„Наводнения има в цяла Европа, но фактът е, че ние като общество носим голяма вина (за образуването на плаващото сметища), виждате как си изхвърляме боклуците навсякъде, където видим. Нека не прехвърляме постоянно вината на държавата, защото всички сме държавата“, заяви Тодоров.

Снимка: btvnovinite.bg

По неговите думи „пари за почистване на речните корита се искат всяка година, но всяка една държавата има ограничени средства и ресурси".

"Няма държава, която да си позволи да извади пари за всичко. Такава е ситуацията, невинаги има възможност за помощ“, допълни той.

Според Тодоров е важно, че държавата е помогнала за разрешаването на проблема, което е нейната работа.

Областният управител на София дори смята, че ще останат от средствата предвидени за почистването на реката, а що се отнася до фирмата изпълнител, тя е предложена от Община Своге и „не трябва да се търси под вола теле“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!