Веднъж на пет години евродепутатите имат пълен контрол над Европейската комисия.

Един от тези моменти е точно сега, защото европейските депутати ще изслушват и одобряват кандидатите на еврокомисари.

Само ако пожелаят, те могат да спънат в устрема към Брюксел, който и да било от депутатите.

По думите на Андрей Ковачев от „Европейската народна партия“ основният ангажимент на Европейската комисия е да подкрепи категорично икономиката.

„Ние изоставаме спрямо други части на света. Основата за такава подкрепа са точно стартиращите предприятия, иновациите, инвестициите в научна и развойна дейност. Това повишава конкурентоспособността на икономиката, атрактивността на Европейския съюз, включително и на България, където трябва да има повече инвестиции. От там идват по-високият брутен вътрешен продукт, по-високи заплати, повече средства за социални придобивки. Това е основата, която тази Комисия трябва да даде“, подчерта Ковачев.

Според евродепутатът от „Обнови Европа“ Никола Минчев ресорът „Стартъпи и иновации“ има голям потенциал:

„Ресорът, който беше анонсиран вчера за България, е ресор с потенциал. Не съм съгласен, че това е ресор, който ни изпраща на опашката в Европа. Да, някои теми от ресора ни от предната Европейска комисия не присъстват този път, но все пак има сериозен потенциал.“

 

Неговият колега Илхан Кючюк от „Обнови Европа“ смята, че не ресорът прави човека, а човекът прави ресора.

 „Не мога да предполагам дали ще има кандидати за еврокомисари, които веднага ще отпаднат. Трябва да видим всички техни документи и трябва да установим два факта. Първият е потенциален конфликт на интереси, спрямо техните финансови декларации. Вторият е нематериалният конфликт на интереси. Но големият въпрос всъщност е какво предлага тази Европейска комисия. Изслушването ще мине и ще видим какъв е резултатът. Но тази Комисия трябва да има ясен фокус какво иска да постигне през следващите пет години“, заяви Кючюк.

По думите на Станислав Стоянов от „Европа на суверените нации“ в момента има известно разочарование относно ресорът, определен за България.

 

„Още от времето на Кристалина Георгиева се питаме дали ресорът, който сме получили, отговаря на нашите очаквания. Дали ресорът ще отговори на очакванията, ще разберем след пет години. Този ресор не изглежда от най-интересните и значими, но имаме пет години напред. В края на мандата ще получим най-точните отговори“, каза Стоянов.

Според Цветелина Пенкова от „Прогресивен алианс на социалисти и демократи“ България е имала огромен шанс за ключов ресор.

„Искам да подчертая, че имахме огромен шанс за един доста ключов ресор, какъвто беше ресор „Енергетика“. Имахме подкрепата на Германия, Франция и още други ключови държави. Този ресор е изключително значим, защото ние реално можеше да влияем върху цените на електроенергията за потребители и индустрия. Ресорът се обсъждаше за Източна Европа и името на България беше в реалните обсъждания. Въпреки това всеки ресор е важен. Зависи от нас по какъв начин ще се развие потенциалът“, подчерта Цветелина Пенкова.

Целия разговор вижте във видеото.