Нови разкрития около скандалния случай с фиктивни кремации в Пловдив. Как собственик на траурна агенция е мамил близките на починалите. По сигнал до полицията става ясно за два случа, при които е извършена фалшива кремация.

Установено е, че в хладилна камера две тела на починали са останали повече от нужното и така се установява престъплението. Засега не е ясно какъв е праха, предаден в урни на близките на починалите, казаха от Окръжната прокуратура.

За фиктивната кремация са взимани около 800 лв. 25-годишният задържан е в ареста, но се е възползвал от правото си да не коментира.

От прокуратурата ще поискат мярка постоянно задържане под стража.

 

От областната дирекция на МВР обясниха, че екипът за разследване е увеличен и ще се проверява има ли още подобни случаи.

При претърсвания в офисите на траурната агенция са намерени документи, доказващи измамата.

Телата са съхранявани в хладилна камера на друга агенция.

За деянието задържаният може да получи до 6 години затвор.

Подобен случай имаше и в столицата. Траурният агент Георги Енев  беше обвинен за това, че е извършил фиктивна кремация на 20 починали.

Самият той почина през септември.

Енев беше подсъдим за това, че в период от 5 месеца през 2022 г. в София и Банкя е измамил 19 души.

На близките той е давал празни урни, а останките на 12 от починалите, които трябвало да бъдат кремирани, бяха открити заровени в гора, близо до гробището в Банкя.