„Сега сме в окоп. Когато някакъв човек е казал, че пръстът му е на копчето, ти си във война“, коментира в „Тази сутрин“ политическият пиар Арман Бабикян.

„Когато преди два дни поискахме оставката на военния министър Стефан Янев, всички сметнаха, че това е някакво изтъкване. Масовата публика се хвана за това, че той не бил казал думата „война“, а „операция“. Разбира се, че това е безумие, но в изказванията на Янев имаше и други много притеснителни неща. Той казваш, че няма нужда да следваме проевропейска политика“, коментира Бабикян.

„Обикновено в критични ситуации си личи кой кой е. Дори Стефан Янев да се е справил като служебен министър, сега, когато трябваше да покаже не просто политическа визия, а лоялност към държавната политика и политиката на нашите съюзници, той ерозира доверието към себе си. Ние сме член на ЕС и НАТО – това са нашите съюзници. Нито Руси, нито Беларус са наш съюзник“, коментира от своя страна Борислав Цеков от Института за модерна политика.

„Нещата не свършват със Стефан Янев. Това, което направи лошо впечатление, е начинът, по който беше сменена кандидатурата на Тодор Тагарев в последния момент. Нямам информация как е протекла дискусията, но доколкото чуваме преразкази, е било алтернатива от страна на БСП, заплашвайки кабинета“, каза Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

По думите му България е най-пропутинската страна в Европа.

„През 2019 г. имахме 62% одобрение на Путин. По-голямо одобрение има само в Русия. Сега се случи нещо много интересно. 2020-2021 г. започна промяна. Вчера данните, които бяха обявени, са, че за първи път имаме обръщане на тренда и повече хора не одобряват Путин. Одобрението е около 30%, което е почти двоен спад“, коментира Безлов.

Според Арман Бабикян руският посланик в София Елеонора Митрофанова трябва да бъде експулсирана, след като нарича управляващите ни и нас самите „подлоги“. По думите му един дипломат не може да си позволи този език.

Според Борислав Цеков най-малкото, което може да се направи, е тя да бъде извикана в МВнР за обяснение.