„Ако Кирил Петков остане фокусиран върху въпроса за Северна Македония, ще остане впечатление, че се работи само върху този въпрос и друго не се прави“.

Това коментира в "Тази сутрин" експертът по национална сигурност Бойко Ноев.

Според него кабинетът трябва час по-скоро да предприеме актуални стъпки по проблемите на българските граждани.

Той добави, че може и да има опасност за политическата карта у нас.

„Най-силен катализатор би могла да бъде една нова позиция в отношенията с РСМ. Сега виждаме, че се действа припряно за въпроси, които се решават от десетилетие", каза Ноев.

"Виждам поемане на ангажимент да се даде позиция за РСМ в следващите 6 месеца, независимо как е изпълнила нашите условия. Полагат се усилия да се обличат в целофан проблемите, които да станат по-лесно смилаем от българското общество", каза още експертът.

Той коментира и напрежението с Русия, като обясни, че страната ни не е застрашена от пряка военна намеса от Русия.

„Това, което сега би могло да се случи, е НАТО заедно с българските органи за съвместно планиране да огледат кое е онова, което липсва на България в нейните способности и да бъде запълнено. Затова изпращат самолети да помогнат, защото сухопътните войски не са модернизирани и вероятно ще предложат на страната ни да запълнят тези празноти и в нашата отбрана с такива сили“, обясни Ноев.

Той допълни, че това са рутинни процедури до толкова, доколкото съществуват в плановете. 

"Изглежда нерутинно дотолкова, доколкото заплахите от страна на Русия са се повишили, а агресивното отношение към Украйна и завладяването на територии ще задейства автоматически планове, които съществуват и от тази гледна точка няма нищо обезпокояващо. Така че България и страни, които не разполагат с такива възможности, само печелят", добави експертът. 

По думите му затова е много важно да се инвестира в отбрана, особено предвид факта, че при влошаване на отношенията с Русия ще пострада военно-техническото сътрудничество и голяма част от техниката ни може да стане ненужна.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!