Освобождаването ми като директор на БЕХ има за цел овладяван на холдинга и енергетиката, а зад него се крият икономически и политически причини, заяви Валентин Николов в „Тази сутрин“.

По думите му това е нов опит от „същите персони“ за превземане на холдинга.

На извънредно заседание в понеделник новоназначените от енергийния министър Андрей Живков членове на БЕХ са решили да освободят от поста единият от двамата изпълнителни директори Валентин Николов и той вече да се ръководи само от Иван Андреев.

„Няма мотиви за отстраняването ми. Намериха нов начин за овладяване, като горе-долу същите персони са сложени в увеличението на борда на БЕХ. Опит за овладяване на енергетиката, това е факт“, каза Николов.

През лятото съдът спря освобождаването на ръководството на БЕХ. Според Николов сега се прави нов опит за отстраняването му чрез промени в устава на холдинга. По думите му той разбрал впоследствие, че е решено да не бъде директор и обжалва протокола за освобождаването си.

„Печалбата на БЕХ е 6-7 пъти по-голяма - 722 милиона лева. Откъдето и да погледнете, БЕХ се развива много добре“, каза Николов.

Според него две са причините за отстраняването му – икономически, които целят овладяването на БЕХ, и политически, свързани с факта, че е бил депутат от ГЕРБ.

Николов коментира и отстраняването му от поста на директор на АЕЦ „Козлодуй“. По думите му с Асен Василев, който през 2013 г. беше служебен министър на икономиката и енергетиката е бил подведен от недоброжелатели, но впоследствие признал, че няма нарушения и Николов е прав.

За искането на бизнеса за оставки в ръководството на БЕХ заради високата цена на тока Николов каза, че индустрията е в правото си да иска евтино електричество, но у нас дефицит няма за разлика то други страни в региона, въглищните ни централи работят, а холдингът е търговско дружество и не е отговорно за проблемите, които визират производителите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!