Трус в държавната енергетика. Цялото ръководство на Българския енергиен холдинг е освободено. Служебният министър Андрей Живков отстранява и петимата членове на Съвета на директорите. Сред мотивите са отказът да бъде освободено ръководството на „Булгартрансгаз“.

Живков настоя за това след информация на енергийния регулатор, че газовото дружество е теглило заеми за строителството на „Балкански поток“ не според правилата.

Друга причина е продължаването на кръстосаното субсидиране между компаниите в холдинга, както и че не е направено максималното, за да се свият разходите на различните дружества.

Отстраненият изпълнителен директор на енергийния холдинг Валентин Николов определи мотивите като несъстоятелни и заяви, че се правят опити да се овладеят дружествата.

„Имам сигнали и то обективни, които съм ги докладвал, за комерсиални щения по дружествата, които не са били изпълнени и те съответно, ако не овладеят холдинга, няма как да им въздействат. Разбира се, има и политическа цел - много е атакуван министърът, малко му дойде безгръбначието в повече и реши да покаже гръбнак“, коментира Валентин Николов.

На мястото на отстранените, за членове на Съвета на директорите на "Български енергиен холдинг" ЕАД, до провеждането на конкурс в шестмесечен срок, са определени Мария Велкова, Веселина Канатова – Бучкова, Ива Петрова и инж. Пламен Дилков и Антон Симеонов.

Новото ръководство на холдинга следва да предприеме необходимите действия за вписване на промяната в Търговския регистър.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!