Бившият министър на икономиката Николай Василев ще бъде лектор по време на първото голямо събитие от кампанията „България те иска“. 

В "Тази сутрин" той разказа, че на въпрос „Да останем ли в България?“ отговорът е „Да, разбира се!“. Според него днес много хора отиват да учат в чужбина, но се връщат, за да се развиват у нас. 

„Особено покрай пандемията миналата година повече хора се върнаха, отколкото напуснаха. Това е добра тенденция, дано да се задържи. И столицата, и страната са пълни с млади хора, които са завършили чужди университети, а сега работят в България или имат собствен бизнес“, добави той. 

По думите му младите хора избират да учат зад граница поради различни причини, сред които по-големите мащаби и възможности. 

„В същото време в България има няколко големи позитива. Най-голямото ни богатство са хората, това не са само планините и реките. В България има много добри хора във всяко отношение – и умни, и красиви“, заяви икономистът. 

Василев посочи, че ние сме страната с най-атрактивните данъци в Европа, което е добра предпоставка за развиване на собствен бизнес. 

Той беше категоричен, че по-високият доход не е основната причина младите българи да напускат страната. По думите му университетите у нас не са на световно ниво и изостават от новите технологии в образованието. 

Бившият министър на икономиката заяви, че когато той се е върнал в България, средната заплата е била 200 лв., докато сега е около 1500 лв., а в София – близо 2000 лв. Василев посочи, че заради пандемията в момента е по-трудно чужденец да се устрои в Западна Европа.