На първо място е важно дали тази информация е получена от чужди служби, може би те са оказали натиск върху правителството и главния прокурор да предприемат действия. Това коментира в предаването „Тази сутрин“ бившият министър на отбраната Николай Ненчев за данните, изнесени от прокуратурата за двама руски дипломати, събирали информация за модернизацията на армията ни. Министерството на външните работи ги обяви за персона нон грата и те трябва да напуснат страната до 24 часа.

Този шпионски скандал е започнал в 2016 г., когато стартираха проектите за модернизация на армията, посочи Николай Ненчев.

„Спомням си, в края на ноември подписах договора с Полша – за ограничаване зависимостта от Русия. Само два дни по-късно в министерството се получи писмо от ДАНС, в което се иска пълна информация за сделката – записи, договори, камери - всичко. Още повече, това беше договор гласуван от депутатите с голямо мнозинство. Проведоха се разпити на 10-15 души, които работиха по договора. По същото време на мен ми беше повдигнато обвинение. Договорът беше изгоден, ние получихме кратки срокове – а обвинението беше, че съм нарушил интересите на руската страна. Ако бях получил това обвинение от руски прокурор, щях да го приема, но когато то идва от Цацаров, в съдействие на ДАНС, е подозрително“, отбеляза Николай Ненчев.

Ако се окаже, че тази информация е получена от чужди разузнавателни служби, ще бъде много лошо, подчерта той, защото, според него, ще докаже обвързаността на българската прокуратура. 

Според Николай Ненчев, в този случай е важно държавата да реагира. „Външният министър е добре да изпрати протестна нота до своя колега, действия трябва да предприемат и военния, и вътрешния министър. Сбъдват се мрачни прогнози“, отбеляза Ненчев.