Военният министър в оставка Николай Ненчев изрази опасението си, че главният прокурор Сотир Цацаров е „проводник на руската хибридна война в България”.  Повод за позицията му са повдигнатите му обвинения за ремонта на изтребителите в Полша, довел до ощетяване на руската компания РСК „Миг”.

Ненчев е категоричен, че с решението му са спестени 6 млн. лв. държавни пари, самолетите са се увеличили като брой и всички са изправени. По думите му той е защитил българския интерес, след като рамковото споразумение с руската РСК „Миг” му се е сторило подозрително, а цената твърде висока.

 Министърът добави, че изготвената тогава докладна от ген. Румен Радев го е насочила към Полша кат по-добър избор за ремонта на двигателите и офертата е била за около 1 млн. лв. по-малко от тази на руската компания. Била е изпратена и делегация, което да установи, че ремонтите ще се извършат качествено.

„Следейки материалите по делото се чудя дали Цацаров не е проводник на руската хибридна война в България”, заяви Ненчев. Той уточни, че трябва да бъдат разследвани други хора и документите, които той е предоставил по делото дават много информация.

Румен Радев беше голям привърженик на НАТО и Атланическата идея и това е очевидно от докладните му. Във времето рязко се промени отношението му към атлантизма и прави опити за сближаване с русия, коментира Ненчев. Той изрази вярването си, че Радев има вътрешни убеждения, които го карат да е близък до атлантическата идея и ще бъде президент на всички българи.

По повод опасенията си, че е бил подслушван Ненчев посочи, че още няма отговор от службите затова.

Военният министър добави още, че над 100 военнослужещи са се включили през последните дни с помощ и военна техника в борбата със снега.