„Положението безспорно е сериозно, след като се предприемат конкретни действия от страна на САЩ, НАТО и ЕС. Очевидно не бива да подценяваме това, което се случва в близост до българските граници".

Това каза в "Тази сутрин" бившият министър на отбраната Николай Ненчев по повод напрежението около Украйна и свrкването на Съвета по сигурността у нас.

Според него обаче министрите ни говорят на различни езици по темата.

„От една страна, премиерът твърди, че категорично подкрепя инициативите на НАТО, а от друга - министърът на отбраната твърди, че положението не е толкова сериозно. Виждам една пробойна във властта в рамките на Министерския съвет и управляващата коалиция“, каза Николай Ненчев.

„Силно приветствам свикването на Съвета по сигурността, но нека да обърнем внимание, че е съставен от силовите министри, началникът на отбраната, шефовете на специални служби и разузнаването – хора, които са подчинени на министър-председателя. На този съвет може да присъства и президентът, надявам се той да засвидетeлства това уважение към съвета“, отбеляза още Николай Ненчев.

„Моите очаквания са свързани с това министър-председателят и съветът да потвърдят позицията на НАТО и ЕС. От друга страна, струва ми се, че съществени проблеми ще има в Народното събрание при една дискусия и там е твърде опасно за управляващото мнозинство, защото може да бъде преформатирано“, смята бившият министър на отбраната.

Като доказателство за това той посочи и че на срещата на външните министри от ЕС в Брюксел за напрежението в Украйна е присъствал не българският външен министър, а заместник-министър.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!